A gerincsérv megelőzése ilyen egyszerű lenne?

A gerincsérv, vagy porckorongsérv fájdalmas degeneratív betegség. Lényege, hogy a csigolyák stabilitását és rugalmasságát adó porckorong belső, ún. kocsonyás része kitüremkedik. Amennyiben ez a kocsonyás rész átszakítja a porckorong rostos (külső védő)hártyáját, akkor nagyon komoly fájdalmakat tud okozni, hiszen nyomja a csigolyacsatornában található ideggyököket, melyek a különböző mozgásformákat irányítják, így nehezítve meg bizonyos mozdulatok kivitelezését. futas-edzes-izuletek

Attól függően, hogy a porckorong kitüremkedése a gerinc mely szakaszán történt, továbbá, hogy az említett idegvégződések részben vagy teljesen sérülnek (netán csak ingerli őket a kitüremkedés), a panaszok változhatnak.

Kezdetben egyoldali kisugárzó fájdalom jelentkezhet, ami tovább romolhat, mindkét oldalra kisugározva. Legvégső esetben a bénulás, mozgásképesség elvesztése sem kizárt – A gerincsérv elhelyezkedésétől függően, hiszen amennyiben az nyomja a gerincvelőt (mondjuk pl.: a nyaki szakaszon alakul ki) súlyos következményei lehetnek.

A gerincsérvre utaló tünetek (hát -és derékfájás, kisugárzó alsó végtagi fájdalom, élénkülő – napokig csillapodó – majd újra visszatérő panaszok) a szervezet által közvetített intő jelként szolgálnak.

A kialakuló sérv pihenéssel, természetes és mesterséges fájdalomcsillapítókkal, speciális gerinctornával kezelhető, visszafordítható. A súlyosabb esetekben a műtéti beavatkozás sem kizárt, a további egészségkárosodás megelőzése érdekében.

Ha már ‘megelőzés’, egyáltalán nem kell messzire mennünk: Az első lépés a rendszeres mozgás!

>>> Mai világunkban sokan nem fordítanak kellő figyelmet a rendszeres testmozgásra, így figyelmen kívül hagyva azt ,hogy a hosszas ülés, a passzív életmód igen is megterheli a gerincet. Ülőmunka esetén ne feledkezzünk meg az óránkénti átmozgatásról, egy kicsit álljunk fel, sétáljunk.

>>> Nem is beszélve arról, hogy a hátizmok elgyengülésének következtében egy súlyos tárgy hirtelen megemelése valóban eredményezheti a sérv kialakulását.  Ügyeljünk a súly elosztára, ne vállaljuk túl magunkat.

>>> A gerinc körüli apró, mélyen elhelyezkedő izmok tehermentesítik a gerincet, átvéve a gerincoszlopra nehezedő óriási nyomás egy részét. Amennyiben ezek az izmok “használaton kívül” maradnak, mondjuk a sok ülés, mozgáshiány következtében, az egyre csak felgyülemlő erőhatások miatt a csigolyák és porckorong sérülhet – könnyebben megtörténik a baj! Mint minden izomcsoport, a mély izmok is erősítésre szorulnak.

>>> Az emberek millióira jellemző mozgásszegény életmód magával vonja a túlsúly esetleges kialakulását. Egy túlsúlyos egyén esetén nagyobb teher nehezedik a gerincoszlopra is, nagyobb lesz a valószínűsége a sérv kialakulásának.

>>> Olyan lapvető mozgásformák, mint egy kis kocogás, futás már “megmozgatják” a hát körüli izmainkat is. Egyáltalán nem kell túlzásba vinni a mozgást (futást, netán a háterősítést), a hangsúly a rendszerességen van.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

54

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]