Tegye a következőket, ha görcsös jellegű hátfájdalmat érez!

Lélegezzen mélyeket, és nyugodjon meg! 

Az ijedtség és a feszültség jelentősen felerősítheti a fájdalmat. Ne adjon ki hangokat fájdalmában, lazítsa el az arcizmait, nyissa szét az öklét, és rázza ki a karját.

A kezét tegye a hasára, közvetlenül a mellcsont és a rekeszizom alatt, és lélegezzen mélyet. Számoljon négyig, és közben fújja ki a levegőt – érezze, ahogy a keze a hasával együtt mozdul. Négyre vegyen újabb levegőt -a keze ekkor felemelkedik. Ismételje tízszer.

Lazítsa el az állkapcsát úgy, hogy többször egymás után kitátja a száját, így megszünteti az ízület feszültségét. Ez egyúttal jelzés a testnek az elernyedésre. Ezek a lépések enyhítik a pánikreakciót, amely súlyosbítja a fájdalmat.

Végezzen előzetes vizsgálatot! Néhány centiméternyire hajoljon előre, azután egyenesedjen fel. Hajoljon balra, azután jobbra, majd óvatosan végezzen törzskörzést. Figyelje meg, mit érez: ez segíthet eldönteni, mit tegyen a fájdalom ellen.

Ha a fájdalom nagyon erős, vagy bármilyen szokatlan tünetet, például zsibbadást vagy a normális funkciók hiányát észleli, ne folytassa a gyakorlatokat, forduljon orvoshoz. Ha azonban képes mozogni, és a fájdalom kevésbé erős, alkalmazhatja a következő pontban leírtakat.

Készítsen jeges borogatást!

A meleg valóban nyugtatóan hat és ellazít, de amikor a görcsös fájdalmat szeretnénk megszüntetni, illetve az izmok és a szövetek helyreállítását megkönnyíteni, akkor a kellemetlen, de annál hasznosabb hideget kell választanunk!

A hideg lelohasztja a duzzanatot, és összehúzza az ereket, így láthatatlan borogatást képez a szövetek mikroszkopikus repedésein, amelyekből vér szivárog a sérült területre, görcsöt okozva. Egy idő múlva a test elkezd több vért szállítani a kihűlt részre (mint amikor a hidegben kipirul az arcunk), ami hozzájárul a károsodott sejtek anyagcsere-salakanyagainak eltávolításához.

A hideg borogatást azonban tanácsos rövid ideig alkalmazni, mivel bizonyos esetekben, például izomfeszülésnél kifejezetten hátrányos.

»» Ha a fájdalom egy körülhatárolható pontban jelentkezik, jeges borogatással enyhítheti ⇒ Töltsön meg egy papírpoharat vízzel, és tegye a mélyhűtőbe. (A papírpohártól nem fognak fázni az ujjai.) Óvatosan dörzsölje a jeget a sérült testrészre. Folyamatosan mozgassa a poharat, és akkora erővel nyomja rá, amekkorát csak el tud viselni. Először elég kellemetlen érzés, de rövid időn belül jobb lesz. 5-10 percig borogassa így a sajgó pontot. Közben figyelje, nem fehéredett-e ki a bőre, mert az a fagyás jele.

»» Ha a fájdalom nagyobb és nehezebben elérhető területet érint, akár egy tasak mirelit zöldborsó is kiváló borogatás lehet, amit ráadásul újra lefagyaszthat, és később többször is felhasználhat. Egyszerűen feküdjön rá, vagy nyomja a hátával a falhoz. Ha fázik, terítsen magára egy takarót.

»» Komolyabb terápiához (például egy maratoni futóverseny után jelentkező hátfájás esetén) töltse tele a kádat hideg vízzel, és tegyen bele 5-10 darab kétkilós jeges tasakot. Szedje össze minden bátorságát, és merüljön bele 10 percre – a kezdeti „megrázkódtatás” után, higgye el, már nem is lesz olyan szörnyű. Vigyázat! Szívbetegek és magas vér-nyomástól szenvedők ne próbálják ki ezt a módszert!

A helyileg alkalmazandó kenőcsökhöz ne fűzzön nagy reményeket!

Meleg és bizsergető érzést keltenek, de a görcsös fájdalmat vajmi kevéssé enyhítik! Ez alól talán egyedül a kapszaicint (a paprika csípős ízét adó vegyületet) tartalmazó krémek jelentenek kivételt.

Ha a fájdalomtól nem érzi magát elég erősnek, szorítkozzon a hát nyújtását célzó gyakorlatokra.

Nagyon fontos, hogy pontosan hajtsa végre a nyújtásokat!

Lényeges, hogy az elöl lévő izmok végezzenek minden munkát, miközben a hát izmai élvezik a gyengéd nyújtásokat. Eleinte csak néhány centimétert tud majd egy-egy irányba elmozdulni, de ahogy a háta egyre jobban ellazul, jelentős javulást tapasztalhat.
Elégedjen meg minden gyakorlatból csupán néhány ismétléssel! A mozdulatai mindig legyenek óvatosak, de határozottak. Ha a nyújtás során akut fájdalmat érez, vagy bármilyen más tünet jelentkezik, azonnal hagyja abba a gyakorlatot, és keressen fel egy orvost!

Pihenje ki magát éjszaka!

Ha fáj a háta, a fájdalom megszüntetésére tett erőfeszítések mentálisan, testileg és lelkileg is kimeríthetik.

Sok-sok pihenésre van szüksége, legyen gondja arra, hogy a háta is pihenhessen! Feküdjön hanyatt, az orvosok szerint ebben a testhelyzetben éri a legkisebb terhelés a gerincet. Legfeljebb egy kispárnát tegyen a feje alá! Ha oldalra fordul, majdnem kétszer akkora erő nehezedik a hátára! Semmiképpen ne próbáljon meg székben ülve aludni, ilyenkor négyszeres a nyomás!

A kielégítő alvás nemcsak a testet nyugtatja meg, és a gyógyulást segíti elő, de a közérzete szempontjából is rendkívül áldásos. A fájdalom kezelésével foglalkozó szakemberek szerint az alvásmegvonás vagy a megszakított alvás majdnem rosszabb, mint maga a sérülés – emiatt még a legjobb fizikumú személy lába alól is kicsúszhat a talaj.

Ébredés után lassan keljen fel! Forduljon az oldalára, a lábát tegye le a földre, és a kezére támaszkodva üljön fel ⇒ Tartson gyors önvizsgálatot ⇒ Ha jól érzi magát, álljon vállszélességű terpeszbe, és hajoljon előre egyenes háttal nagyon óvatosan ⇒ Egyenesedjen fel!

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]