Hogyan csökkenthetjük az idült fájdalmat a nyakban

Figyeljük meg a nyak tartását. Kisfokú tartási eltérések képezhetik a krónikus nyakfájás tüneteinek kulcsát. Itt az éjszakai nyaktartás az, amire elsőrendű gondot kell fordítani. Az alátámasztást egyfajta nyaki gallér, nyakörv segítségével lehet elérni.nyaki-gerinc-nyakfajas

A nyaktartó párna

Egyszerű eszközről van szó, amit bárki maga otthon elkészíthet vagy megcsináltathat egészségügyileg képzett személlyel. Az elv az, hogy növeljük a nyak alátámasztását a tarkó felől, és minimálisra csökkentsük azokat a nyíróerőket, amelyek a nyaki ízületek és szalagok állandó feszítésével okoznak tüneteket. Az ilyen támasztékok valójában minipárnák.

A külső hüvelyt rendszeresen ki lehet mosni, a belső vattabélés pedig minimális áron cserélhető. A nyakörv egyszerű, gyakorlatias és általában jól működik. Lazán kössük meg elöl a nyakon, úgy azonban, hogy éjszaka ne göngyölődjék ki, és ezáltal ne veszítse eltámasztó funkcióját. Lehet kapni más, komplikáltabb párnákat és támaszokat a kereskedelemben, de ezek sokkal többe kerülnek. Ne vásároljunk meg ilyeneket, amíg meg nem győződtünk az egyszerűbb megoldásról.

A lazítás is segíthet

Krónikus nyaki fájdalmak esetén ésszerű arra gondolni, hogy a feszessé vált alsó nyaki szelvényeket kezeléssel lazítsák. A fizikai gyógyeljárások elsőrendűen ilyen fokozatos szövetlazításra koncentrálnak, meleghatás vagy más bonyolultabb eszközök révén.

Azután kézzel irányított kíméletes mozgatással lehet lazítani, azaz mobilizálni a nyakat. Adott esetben erőteljesebb mozgató kezeléssel lehet gyorsabb eredményt elérni. Az ilyen manipuláció előtt a kezelő személy meggyőződik arról, hogy a nyakban nincs alapvető szerkezeti károsodás és a diagnózis helytálló.

A különböző kezelő szakemberek, még ha azonos képzettségűek is, gyakran egyedi módon közelítik meg ugyanazt a problémát. Nyilvánvaló azonban, hogy a különböző fizikális eljárások ugyanarra az eredményre törekszenek: a nyak ellazításával csökkenteni, megszüntetni a fájdalmat.

Hadd biztassunk mindenkit a fájó testrész gyakorlatoztatására. A nyak esetében fontos a forgatás és a megfeszült tájékok nyújtóztatása.

A heveny fájdalomhoz hasonlóan, idült esetben is szükségessé válhat a gyógyszeres kezelés. Mindazonáltal a lehető legegyszerűbb keretek közt végzendő. Ha azonban a nyakfájás és egyéb tünetek mozgás-, ill. munkaképtelenségig fokozódnak, erélyes gyógyszereléshez kell nyúlni. De soha sem szabad idült lágyszöveti nyakfájás esetén narkotikumokhoz, pl. morfinhoz, pethidinhez vagy kodeinhoz nyúlni.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]